Tvoje telo je glasbilo

Delite

Facebook
Twitter
LinkedIn

Po rojstvu, ko se oglasimo s popolnoma odprtim A, da nas sliši ves svet, se prične naše zemeljsko potovanje. Ob prvem rojstnem dnevu se postavimo na noge. Ob drugem pričnemo govoriti. Okrog tretjega se prvič zavemo sebe in se ne poimenujemo več z imenom, kot da je to nekdo drug, temveč si rečemo JAZ.

A utrip materinega srca in njeno dihanje, glas očeta, pretakanje življenjskih sokov, zvene, valovanja in ritme glasov jezika kulture, kamor se bo rodil, otrok zaznava že v maternici. Zaznava tudi glasove umetnih naprav in sevanja.

Glasovi se vtisnejo v otroka in oblikujejo ne le njegovo zavest in čustveni svet, temveč tudi njegove fizične organe, zato ni vseeno, kako z njim govorimo, kako pojemo.

Že davno nekoč se je Bog odločil narediti človeka in pri tem so mu pomagala vsa bitja vesolja, zvezdne konstelacije in planeti. Tako smo spredeni iz nebeškega, božjega prediva, elementov vesolja in Zemljine materije. In vse to je v vsakem izmed nas spojeno na edinstven način. Ni dveh enakih ljudi. Ni dveh enakih glasov.

Skrivnost glasov zvezdnih konstelacij in planetov nam je razkril Rudolf Steiner in iz njegovega vira in usmeritev so se razvile umetnosti govora in drame, euritmija in eterično petje. Znotraj vsake od treh so tri smeri: umetnost, pedagogika in terapija.

Na prvih vajah za glas se učimo spustiti utrjene navade govora in poslušanja. Učimo se odpreti zaznavam skozi celoten sistem našega polja in si dovoliti zavzeti zavestno ves naš prostor. In skozi srečevanje z glasovi, temeljnimi elementi jezika našega izražanja se ponovno spomnimo elementarnega, obenem pa zaznavamo tudi višji pomen glasov. Glasove, ki jih zaradi njihovega raznolikega zvena jaz imenujem glásniki, na novo prepoznamo in izgovarjamo, udejanimo; jih utelesimo skozi sebe. Zaigramo na telo. Spoznamo, na katerih glasovih lahko začutimo elemente Zemlje in na katerih lahko pojemo. In tu ni potrebno ne gledališko, ne glasbeno znanje. To pripada vsem nam. Švedska operna pevka Werbeckova je poimenovala ta proces odkrivanje glasu(Uncovering the Voice), kar se na koncu izkaže za resnico, saj ko se dobro naravnamo, se oglasi cel naš glas skozi vse bitje na način, kot ga nismo prej poznali, čeprav je bil ves čas z nami.

Na tej osnovi bom vodila seminar Glas je moje vesolje na Ižu, 17.-24.7.2021(prijave so še odprte, čeprav se hotel hitro polni), v terminu 10. do 17.7. pa zgolj animacije, ki pa bodo tudi z glasom in njegovim odkrivanjem in petjem. Morda tudi s pripovedovanjem zgodb in bajk.

Lepo vabljeni! Če imate kakršnokoli vprašanje, ali se želite prijaviti, se vpišite na : glas@ljobajence.eu

Komunikacija eholokacija

Jasna Hribernik . Ljoba Jenče

lotus, flower, lotus flower

Prispevki

podatki za placilo