SVET ZIDAR JE OVČICE PASU

Delite

Facebook
Twitter
LinkedIn

https://radioprvi.rtvslo.si/2021/06/slovenska-zemlja-v-pesmi-in-besedi-125/

Nesnovna kulturna dediščina je tudi praksa petja ljudskih pesmi. V ljudski domeni, dokler živi spontano iz roda v rod na neki lokaciji. V intimnem svetu lokalne skupnosti, kjer so peli zase. Ko se preneha praksa in je sreča hotela, da sta petje in pesem zabeležena v narodnem arhivu, bodisi Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU ali arhiva Radia Slovenija v Uredništvu za ljudsko glasbo, potem je na novih generacijah, da jim dajo svoj glas. Bodisi sledijo izvedbi in se skušajo približati glasu prednikov na način, da se petje tudi sliši ljudsko, bodisi glas oblikujemo po lastnem občutju in gremo v skladateljske svetove. Umetnost na javnem odru.

Samostan Olimlje, ‘In memoriam Pavle Merku’, koncert APZ Tone Tomšič, zborovodkinja Jerica Bukovec, skladateljica Bojana Šaljić Podešva in interpretka Ljoba Jenče ( z desne proti levi), 6. november 2015

Na 33.ti minuti prisluhnite, kako smo skupaj ustvarili staro molitveno pesem SVET ZIDAR JE OVČICE PASU v cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani – Ljoba Jenče z APZ Tone Tomšič in zborovodkinjo Jerico Bukovec ter skladateljico Bojano Šaljić Podešva. Posnel Radio Slovenija.

Ljudsko pesem sta zapela brat in sestra v Benečiji, posnela Zmaga Kumer in Pavle Merku. Vedno bom v sebi nosila skladateljeve besede, ko sem ga obiskala v Trstu in je opisal trenutek, ko sta s Kumrovo zaslišala ta njun glas, brata in sestre in pesem, ki nas povede v jedro stare slovenske pete besede. Duhovni zaklad.

Prispevki

podatki za placilo