Kaj ptiči pojó – Vrhnika, četrtek, 20.april 2023 ob 19.30

Delite

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pripovedovalski večer z Ljobo Jenče, Nagiso Moritoki Škof in Janezom Škofom
Cankarjeva knjižnica Vrhnika, Tržaška cesta 32, 1360 Vrhnika
Četrtek 20. 04. 2023 od 19.30 do 21.30

Organizator: Cankarjeva knjižnica Vrhnika
Kontaktni podatki organizatorja: knjiznica@ckv.si.
Vstopnina: Vstop prost


Lepo vabljeni na večer umetniške besede Ivana Cankarja, čarnega sveta japonskih in slovenskih pravljic ter baladno šegave ljudske pesmi. 


Kaj ptiči pojó je naslov pravljice, ki je bila zapisana leta 1890 v okolici Lašč in Ribnice. Nastala je pred stoletji, ko je v Evropi moč duhovne besede umrla in je lahko bila prenovljena samo z nekom, ki razume jezik ptic. Ko se nedolžni čuti prično razkrivati v človeški duši. Beseda sfer ponovno zazveni v svetovih Zemlje, od koder vsa ustvarjena bitja razkrijejo svoje bitje v glasbenih tonih in nova moč jezika teče k človeku, ki ga razume. Na svoji poti k ‘izgubljeni besedi’, se je ta duhovni romar naučil brati znamenja časa. Kajti le iz prepoznave zahtev novega časa lahko doseže pogum za nov začetek.

Ljoba Jenče sodi med vodilne ohranjevalke ljudskega spomina pri nas, je pevka, pravljičarka, zbirateljica, voditeljica vokalnih in pripovedovalskih delavnic, mentorica za nesnovno kulturno dediščino, ustanoviteljica Hiše izročila. Gostovala je po širnem svetu, za svoje delo je prejela medaljo predsednika Republike Slovenije, posebno omembo strokovne komisije Europa Nostra Awards, je častna občanka Cerknice 2022.
Docentka dr. Nagisa Moritoki Škof  je od leta 1995 zaposlena na Univerzi v Ljubljani na Oddelku za azijske študije. Njene raziskave in objave segajo na področja jezikoslovja in jezikovnega izobraževanja. Ob raziskovalnem delu se ukvarja z glasbo, poje in igra japonski instrument koto, uživa pri pisanju verzov in se udejstvuje kot pripovedovalka. 
Janez Škof je diplomiral na AGRFT. Kot harmonikar in pevec je zaslovel predvsem kot interpret poezije Daneta Zajca, pa tudi kot član glasbene skupine Čompe. Čeprav je širšo medijsko prepoznavnost je dosegel z vlogami v nekaterih televizijskih oddajah, reklamnih spotih in nadaljevankah (Teater ParadižnikPravi biznisNaša mala klinikaTrdoglavci …), je v strokovnih in gledaliških krogih cenjen kot interpret z močno notranjo željo in izrazno energijo. Je nosilec Borštnikovega prstana.
Prijazno vabljeni v četrtek, 20. 4. 2023, ob 19.30. Grabeljškova dvorana/ bivši muzej v pritličju Kulturnega centra Vrhnika. V okviru prireditev ob Dnevu zemlje in Noči knjige.

Prispevki

podatki za placilo