Častna občanka Cerknice 2022

Delite

Facebook
Twitter
LinkedIn
Ljoba Jenče – Častna občanka Cerknice 2022 Foto: Ljubo Vukelič

LJOBA JENČE

Ljoba Jenče je pionirka na področju ohranjanja ljudskega spomina Notranjske in Slovenije. Pevka, pravljičarka, zbirateljica, voditeljica vokalnih in pripovedovalskih delavnic živi ob Cerkniškem jezeru. Naravno in duhovno bogastvo Cerkniškega sta jo tako očarala, da se je, čeprav je po poklicu ekonomistka, podala v humanistiko. Od leta 1988 kot svobodna umetnica zbira, raziskuje, poje in pripoveduje iz slovenskega ljudskega spomina doma in po svetu. Gostovala je na šestih celinah. Prisluhnili so ji v palači Združenih narodov v New Yorku, v UNESCO v Parizu, Britanski Kraljevi akademiji umetnosti v Londonu, v Cerkvi Kristusa Odrešenika v Moskvi, Aleksandriji v Egiptu, v templjih v Nepalu.

Na gostovanjih uspe vzpostaviti neposreden stik s prvobitnimi kulturami. Letno je izvedla tudi do 100 nastopov za otroke in odrasle. V posebno veselje ji je, kadar med publiko začuti, da se med poslušanjem starih pesmi in zgodb v ljudeh zbudi spomin na naše bistvo, naše duhovne korenine in dediščino prednikov. Njeno poslanstvo je, da bi sodobnega človeka nagovorila, da bi vendarle tenkočutno prisluhnil svoji notranjosti in bogastvu ljudskega spomina, o katerem priča izročilo. Ravno pomen pripovedovanja zgodb za mlade pri oblikovanju evropske kulturne identitete je bila tema drugega mednarodnega simpozija pripovedovanja Parzival leta 2013 na Ptuju, ki ga je organizirala Ljoba Jenče. Skozi celotno kariero je povezovala ljudi na različnih dogodkih – konferencah, delavnicah, seminarjih, koncertih. Njena zasluga pa je bil tudi Prvi mednarodni simpozij pravljičarjev v Sloveniji leta 1994. Je tudi ustanovna članica leta 1996 ustanovljenega Kulturnega etnomuzikološkega društva Folk Slovenija. Sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije in Društvom Bralna značka Slovenije. Od leta 2020 je članica Društva slovenskih pisateljev, saj je skupno izdala trinajst publikacij dokumentarnega gradiva in knjižnih izdaj o ljudski glasbi in pravljicah.

Njen opus obsega šest samostojnih zgoščenk in šest zgoščenk, pri katerih je sodelovala z drugimi ustvarjalci. Ljoba Jenče je bila del številnih radijskih in filmskih produkcij. Najodmevnejša je bila Zadnji čoln, dokumentarni film o Cerkniškem jezeru, v režiji Jasne Hribernik, ki je leta 2004 dobil prvo nagrado za dokumentarni film na 7. festivalu slovenskega filma v Portorožu. Z Jasno Hribernik sodeluje tudi v intermedijskem umetniško-znanstvenem globalnem projektu komunikacije s kiti Komunikacija eholokacija. Njen zadnji projekt pa je interpretacija slovenske kulturne dediščine, vpisane na seznam UNESCO – Škofjeloški pasijon in Plečnikova Ljubljana.

V Angliji je opravila šolanje za naravni glas oziroma eterični ton, od leta 2000 obiskuje tudi ure solo petja, sicer pa so njeni najboljši življenjski učitelji ravno pričevalci. V letih 2013-16 je ustanovila in razvila izobraževalni center za nesnovno kulturno dediščino Hiša izročila ob Cerkniškem jezeru, v okviru katerega skrbi za nesnovno kulturno dediščino Cerkniškega polja in razvoj umetnosti. S projektom V istem čolnu – Mladi čuvarji izročila je s pomočjo donacije EEA in številnih strokovnih sodelavcev in ustanov uspela prenesti stara znanja na mlado generacijo in za svoje delo prejela posebno omembo strokovne komisije najvišjega evropskega združenja za kulturno dediščino EUROPA NOSTRA 2017. Je dobitnica vrste nagrad in priznanj. Leta 2010 jo je Občina Cerknica nagradila z Zlatim taborskim znakom, leta 2015 pa je bila prejemnica medalje za zasluge ohranjanja ljudske glasbene dediščine, Predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. V obrazložitvi je napisano, da je Ljoba Jenče z umetniško radovednostjo in spoštovanjem do moči izročila, ki je s potovanjem od ust do ust zmoglo premagovati čas, zapolnila prenekatero vrzel v slovenski ljudski glasbeni dediščini. Ljoba Jenče že več kot 30 let skrbi in predstavlja notranjsko dediščino v najboljši luči, jo posodablja in na ta načni pomembno prispeva k prepoznavnosti Občine Cerknica. Kot pravi Ljoba Jenče: »Kdor ima spomin, ima tudi prihodnost, tako posameznik, kot tudi narod sam.«https://www.cerknica.si/objava/644203

Vsi nagrajenci Občine Cerknica 2022. Kulturni dom. Foto: Tine Šubic
Lepa hvala moji domači skupnosti za to najvišje priznanje. Kot prva ženska ga bom še posebej častno nosila. Hvala vsem materam in očetom, ki so mi odpirali domove, ko sem trkala na njihova vrata. Predali so izročilo, da bi živelo s prihodnostjo. Foto: Ljubo Vukelič
Z bratom Mirotom Jenčkom, sestrama Jožico Ileršič in Eleno Jenček.
Ljoba Jenče in Miro Jenček. Foto: Tine Šubic.

Prispevki

podatki za placilo